Το Διεθνές Βραβείο Beaumont – Tocqueville στον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας Ιάκωβο Φαρσεδάκη

Το Διεθνές Βραβείο BeaumontTocqueville στον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου,  Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Διεθνής Ένωση Εγκληματολόγων AICLF – που εδρεύει στη Γενεύη – αποφάσισε ομόφωνα μα απονείμει φέτος το Βραβείο BeaumontTocqueville στον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και νυν Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ιάκωβο Φαρσεδάκη για την αποφασιστική συμβολή, με το σύνολο του έργου του, στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Επιστήμης της Εγκληματολογίας κατά την τελευταία πεντηκονταετία παγκοσμίως.

Η απονομή του βραβείου έγινε σε πανηγυρική συνεδρία το βράδυ της 23ης Μαΐου 2016, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε φέτος στις Βερσαλλίες.

Ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης είναι μεταξύ άλλων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Εγκληματολογίας (Παρίσι), Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο EUCPN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος), Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας και Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Αντεγκληματικής Πολιτικής της Κύπρου.

Έχει εκδώσεις 23 συγγράμματα και δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα. Είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής των επιστημονικών περιοδικών «Ποινική Δικαιοσύνη», «Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας» και «Εγκληματολογία» (εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη), ενώ είναι Μέλος των Συντακτικών Επιτροπών επτά άλλων γνωστών ελληνικών και αλλοδαπών επιστημονικών περιοδικών. Είναι επίσης, ιδρυτής και Διευθυντής των σειρών «Βιβλιοθήκη Εγκληματολογίας», «Τετράδια Εγκληματολογίας», Βιβλιοθήκη Ποινικής Δικονομίας» και «Ποινική Νομολογία του Αρείου Πάγου».

Τέλος, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Νομικών Σπουδών στην Κύπρο, με την ίδρυση του Νομικού Τμήματος και της Νομικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας του εύχεται μακροημέρευση στη διακονία της επιστήμης στην οποία έχει αφοσιωθεί.