ΓΣ 19/03/2013ΓΣ 19/03/2013

Κ.Δ.Σπινέλλη

Ομότιμη καθηγήτρια

Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής

Νομικό Τμήμα

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόεδρος της ΕΕΕ

Το έτος 2012 ήταν ένας χρόνος αναδιοργάνωσης και ένα έτος ορισμένων καινοτομιών για την  Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας (ΕΕΕ ή hscriminology). Μπορεί να μην είχαμε  την ευκαιρία να ακούσουμε αλλοδαπούς συναδέλφους, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν, χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Ταμείου μας, Καθηγήτριας Κας Ζαραφωνίτου δύο πολύ σημαντικά επιτεύγματα:

Η απόκτηση ΑΦΜ της Εταιρείας αφενός  και ενός ιστότοπου www.hscriminology.gr αφετέρου. – Ιδίως το τελευταίο ήταν ένα …σχεδόν  διαχρονικό όνειρο της συναδέλφου κας Ζαραφωνίτου.

Μια άλλη καινοτομία   ήταν η δημιουργία μιας μικρής και ευέλικτης Ομάδας Δράσης Νέων (ΟΔΝ) αποτελούμενη από μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες από πέντε  Παν/μια της χώρας, έτσι ώστε να μην είναι ούτε αθηνοκεντρική η ΕΕΕ αλλά ούτε και μια εταιρεία, επιτρέψτε μου την έκφραση,  του εγκληματολογικού κατεστημένου!

Η ΟΔΝ προέρχεται από  το ΑΠΘ, το ΔΠΘ, το Παν/μιο Κρήτης, το Πάντειο παν/μιο, και το ΕΚΠΑ. Αξίζει εδώ να αναφερθούν τα ονόματα των άξιων αυτών νεαρών επιστημόνων, και φυσικά  να εκφράσουμε και από αυτή τη θέση τις από καρδιάς ευχαριστίες του ΔΣ.

Από το ΔΠΘ είναι η υποψηφία διδάκτωρ δικηγόρος, Ειρήνη Σταμούλη. Από το Πάντειο η δικηγόρος Χριστίνα Τάτση, από το ΑΠΘ ο υποψήφιος διδάκτωρ Κώστας Πανάγος,  από το τμήμα Ψυχολογίας του Παν/μίου Κρήτης ο Πάμος Σπανάκης,  και από το ΕΚΠΑ ο δικηγόρος και με μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία, Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος. Δύο μέλη της ΟΔΝ ο ΠάνοςΣπανάκης και ο Κώστας Πανάγος αυτή τη χρονιά βρίσκονται  για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα στην Ολλανδία ο πρώτος, και στην Αγγλία, στο Cambridge o δεύτερος. Ο Πάνος Σπανάκης  παραχώρησε τη θέση του στην μεταπτυχιακή συμφοιτήτριά του Ερη Ιωαννίδου, η οποία είχε ήδη συνεργαστεί με εμάς αναλαμβάνοντας τη στατιστική ανάλυση μιας έρευνας του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών. Ο Κώστας Πανάγος δεν αντικαταστάθηκε, γιατί είναι ωσεί παρών! Θα απουσιάσει μόνο για λίγους μήνες και έχει ήδη συμμετάσχει στον προγραμματισμό των δράσεων του έτους.

Η ΟΔΝ μας κατέπληξε ευχάριστα. Οχι μόνο διότι είναι πρόθυμη και αποτελεσματική αρωγός στις όποιες γραφειοκρατικές ανάγκες έχει η ΕΕΕ, όπως π.χ η αποστολή προσκλήσεων, η δημιουργία λίστας μελών με η/κές δ/σεις κλπ. Πέρα, όμως από αυτήν τη σημαντικότατη προσφορά, η κύρια  δραστηριότητά των αξιόλογων και δραστήριων αυτών νέων επιστημόνων είναι η διοργάνωση μηνιαίων σεμιναρίων εγκληματολογίας με τίτλο “Δύο γενιές εγκληματολόγων συζητούν επί εγκληματολογικών ζητημάτων”. Στα εν λόγω σεμινάρια συνήθως εισηγούνται ένας/μία  καθηγητής/ τρια και ένας/μία φοιτητής/τρια  επί ενός κοινού θέματος που επιλέγουν. Ο συντονισμός του σεμιναρίου και της συζήτησης που ακολουθεί γίνεται από ένα μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ ή απλώς από ένα μέλος της ΕΕΕ.

Η ΟΔΝ διοργάνωσε και πραγματοποίησε μέσα στο 2012, ύστερα από σχετική έγκριση του ΔΣ (σχετική επιστολή 22/2/2012), δύο πολύ επιτυχημένα σεμινάρια. Και η επιτυχία δεν μετριέται μόνο από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και των δύο γενεών, αλλά και από την χωρίς προηγούμενο συμμετοχή φοιτητών/τριών. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι τα σεμινάρια αυτά λαμβάνουν χώρα Παρασκευή απόγευμα έως αργά το βράδυ – μέρα και ώρες ψυχαγωγίας των νέων!

Το πρώτο σεμινάριο είχε θέμα την έρευνα σχετικά με τις στάσεις και αντιλήψεις φοιτητών για τη διαφθορά. Εισηγήτρια ήταν η ομιλούσα, συνεισηγήτρια η Λίλα Δημάδη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Παν/μίου Κρήτης, και συντονιστής ο καθηγητής ΕΚΠΑ κος Νέστωρ Κουράκης. Στο σεμινάριο αυτό πάνω από 300 άτομα κατέκλησαν την αίθουσα της Βιβλιοθήκης του πάντα απεριόριστα φιλόξενου  Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), την είσοδο και την πλαϊνή αίθουσα του ΙΜΔΑ.

Σε αυτό το σημείο, αναφορικά με το ΙΜΔΑ, πρέπει  να αναφέρουμε  ότι εξακολουθεί να στηρίζει και να φιλοξενεί την ΕΕΕ, ακόμη και τώρα που η επί 30ετία  η καταξιωμένη Πρόεδρός της Εταιρείας, ομότιμη  καθηγήτρια Κα Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου,  το κατ΄εξοχήν ιδρυτικό μέλος  της ΕΕΕ, είναι επίτιμη πρόεδρος.

Κυρία Μαραγκοπούλου,  δεχθείτε , παρακαλώ, τις αμέριστες ευχαριστίες του  παρόντος ΔΣ αλλά και της εγκληματολογικής κοινότητας που διευρύνεται χρόνο με το χρόνο, χάρη και στις δικές σας πρωτοποριακές προσπάθειες.

Το δεύτερο σεμινάριο έλαβε χώρα στις 30/11/2012 σε αμφιθέατρο του Πανμ/ιου Αθηνών και είχε για θέμα την «κακοποίηση ανηλίκων: νομικά και δεοντολογικά ζητήματα κατά την δικανική εξέταση σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών». Εισηγητές ήταν η επίκουρη Καθηγήτρια Παν/μίου Κρήτης κα Ολγα Θεμελή και ο μεταπτυχιακός φοιτητής με προπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ κος Κώστας Πανάγος.

Το Δεκέμβριο του  2012 δεν πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για δύο κυρίως  λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι μέλη της ΕΕΕ συμμετείχαν στις 14 Δεκεμβρίου 2012 σε στρογγυλό τραπέζι του πρώτου πανελληνίου συνεδρίου της Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας. Και ο δεύτερος, αυτονόητος: οι εορτές και  διακοπές των Χριστουγέννων .

Αφήσαμε προς το τέλος των πεπραγμένων τη μεγάλη και σημαντική εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί το 2011 και  πραγματοποιήθηκε τελικά  στις 23 Φεβρουαρίου 2012  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών  στην αίθουσα Ι. Δρακοπούλου του κεντρικού κτιρίου Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση αυτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Π. Κακκαλή, επίτιμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και επί σειρά ετών Γεν. Γραμματέα της ΕΕΕ. Το θέμα της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, πολλά ανώτατα και ανώτερα στελέχη του δικαστικού σώματος και η οικογένεια του αξέχαστου Πέτρου Κακαλή, ήταν «η Αντιμετώπιση του Εγκλήματος της Παιδικής Πορνογραφίας».

Στο έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος αναφέρθηκε στην αρχή της εκδήλωσης  ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κος Ιάκωβος Φαρσεδάκης. Συμμετείχαν δε ως εισηγητές : ο καθηγητής κος Νέστωρ Κουράκης, ο αστυνομικός δ/ντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος κος Εμμανουήλ  Σφακιανάκης,  ο επίκουρος καθηγητής  Ποινικού Δικαίου κος Δημήτριος  Κιούπης, και η ομιλούσα.

Μια άλλη  δραστηριότητα του ΔΣ της ΕΕΕ, κατά το έτος που πέρασε,  ήταν η προσπάθεια ενημέρωσης των καταλόγων των μελών. Η ενημέρωση αυτή συνοδεύτηκε από όχληση των μη  ταμειακώς ενήμερων μελών σε επιστολή στην οποία αναφερόταν και ο λογαριασμός τραπέζης στον οποίο  μπορούσαν τα μέλη να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά.

Κατά το έτος 2012 έγιναν επίσης δεκτές από το ΔΣ,  40 περίπου αιτήσεις νέων επιστημόνων για ένταξη  στην  ΕΕΕ.

Επίσης ελήφθη  απόφαση για τη θέσπιση   βραβείων, για την καλύτερη διπλωματική εργασία. Στον προϋπολογισμό μάλιστα του 2013 ενεγράφη το ποσό των 500 ευρώ για το σκοπό αυτό. Δημιουργήθηκε  δε  τριμελής επιτροπή για την   εξέταση,  των προς βράβευση εργασιών.

Σημειώνουμε επίσης ότι στη συνεδρίαση της 5ης Aπριλίου 2012 που πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτίριο Κωστή Παλαμά, μετά από σύμφωνη γνώμη των μελών σχετικά με την αλλαγή του τόπου συνεδριάσεων του ΔΣ,  μεταξύ άλλων, έγινε  ενημέρωση  από τη Δικηγόρο του Δ.Σ.Α και διαμεσολαβήτρια κα Ελένη Πλέσσα  αναφορικά με το θεσμό της διαμεσολάβησης σε ποινικές  και αστικές υποθέσεις. (Ν. 3898/2010 «διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις»). Η ΕΕΕ θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό που παρουσιάζει τόσο εγκληματολογικό ενδιαφέρον όσο και  ενδιαφέρον για απασχόληση νέων επιστημόνων, αφού προγραμματίζεται σχετική κατάρτιση από τον Δ.Σ.Α. Υπενθυμίζουμε ότι η ποινική συνδιαλλαγή  προβλέπεται πλέον στο ά. 308 Β ΚΠΔ για κακουργήματα, όπως υπεξαίρεση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κακουργηματική απάτη, και απάτη με υπολογιστή, απιστία η ζημιά της οποίας υπερβαίνει ορισμένο ποσό, κατ΄επάγγελμα ή κατά συνήθεια τοκογλυφία. Η ποινική συνδιαλλαγή είναι μια μορφή επανορθωτικής ή αποκαταστατικής δικαιοσύνης . Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τα πέντε προηγούμενα έτη καταγράφηκαν στις σχετικές στατιστικές περίπου 10 περιπτώσεις ποινικής συνδιαλλαγής.

Τέλος, η ΕΕΕ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια του Τονυ Πετερς, έγκριτου βρετανού  εγκληματολόγου.

Αν η παρουσίαση των Πεπραγμένων ήταν κάπως αναλυτική, αυτό έγινε γιατί θεωρήσαμε ότι καλό θα είναι τα μέλη της ΕΕΕ που δεν παρακολουθούν όλες τις εκδηλώσεις της, αλλά που εκτιμήσαμε ότι  θα ήταν παρόντα στη ΓΣ, να έχουν μια λεπτομερή περιγραφή των δρώμενων στους κόλπους της ΕΕΕ, ώστε να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερα τα ενεργά μέλη της ΕΕΕ.

 

  • Sorry, the Βoard Meetings Minutes of the Hellenic Society of Criminology (HSC) is only available in Greek