ΓΣ 10/04/2017

LOGO

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  2014-2017

—————

Από τη Γεν.Γραμματέα: Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου

& την Ειδ. Γραμματέα: Δρ. Αναστασία Χαλκιά

Αθήνα, 10-4-2017

————-

  • Διεξαγωγή Συνεδρίου

Διεξαγωγή επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Το βίαιο έγκλημα στον 21ο αιώνα», 13-14 Ιανουαρίου 2017, αίθουσα Ευρώπη, Νομική Βιβλιοθήκη, με τη συμμετοχή 40 περίπου ομιλητών και άνω των 200 συνέδρων.

Δημοσίευση πρακτικών του Συνεδρίου «Το βίαιο έγκλημα στον 21ο αιώνα» στην επιστημονική επιθεώρηση «Εγκληματολογία»

  • Βράβευση καλύτερων διπλωματικών εργασιών

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, θεωρώντας ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς της Εταιρείας είναι η ενθάρρυνση νέων επιστημόνων στην ενασχόλησή τους με τις εγκληματολογικές επιστήμες, αποφάσισε την καθιέρωση ενός βραβείου και δύο επαίνων που απονέμονται αντίστοιχα στις καλύτερες κατ’ έτος ελληνόγλωσσες μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εγκληματολογικού περιεχομένου,

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής βραβεύσεις:

1η Βράβευση: 23.12.2014, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου-Γιωτοπούλου. Το βραβείο απονεμήθηκε στην κα Θεοφύλη Χατζησπύρου: «Ενδοικογενειακή βία και ποινική διαμεσολάβηση: Θεωρητική μελέτη με έμφαση στη βία μεταξύ συζύγων/συντρόφων & εμπειρική έρευνα υποθέσεων ποινικής διαμεσολάβησης  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης». Οι έπαινοι απονεμήθηκαν στις κ.κ.

Παρθενία Παλούκη: «Εικόνες φυλακής μέσα από βιογραφικές αφηγήσεις εγκλείστων: Η περίπτωση των οικονομικών εγκλημάτων» & Πηνελόπη Κόλλια: «Τιμωρητικές στάσεις των αποφυλακισθέντων (ανηλίκων/νέων) και των δικαστών και εισαγγελέων: Συγκλίσεις και αποκλίσεις»

2η Βράβευση: 13.01.2017, Αίθουσα Ευρώπη, Νομική Βιβλιοθήκη:

To Βραβείο απονεμήθηκε στον κο Ελευθέριο Καρζή: «Ρόλος του γεωγραφικού profiling στην αντιμετώπιση των υπότροπων εγκληματιών». Οι έπαινοι απονεμήθηκαν στις κ.κ.: Σταματία Μαλανδρή: «Η κακοποίηση του παιδιού στην Ελλάδα σήμερα: Μεθοδολογικές παρατηρήσεις για τη μελέτη του φαινομένου» & Ρουμβίνη-Αγγελική Λούντζη: «Η παρουσίαση της ενδοοικογενειακής κακοποίησης των ανηλίκων από τον ελληνικό ημερήσιο τύπο».

  • Απονομή βραβείων ΕΕΕ στο ΕΚΝΝΑ
  • 1η Απονομή των βραβείων της ΕΕΕ

Τη Δευτέρα 30-6-2014, πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, η τελετή λήξης σχολικού έτους του Γυμνασίου-Λυκείου, κατά την οποία έγινε η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας για τον καλύτερο μαθητή Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα, από τη Γενική Γραμματέα, Καθηγήτρια κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου. Στην τελετή παραβρέθηκε και η Ταμίας της ΕΕΕ Δρ.Ευδοξία Φασούλα. Στην εφετινή τελετή συμμετείχε η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο βοηθός Συνήγορος του παιδιού κ.Μόσχος, ο Πρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Καθ.κ.Νικολόπουλος, εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, το ΠΜΣ Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ.ά.

  • 2η Απονομή των βραβείων της ΕΕΕ

Τη Δευτέρα 29-6-2015, πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, η τελετή λήξης σχολικού έτους του Γυμνασίου-Λυκείου, κατά την οποία έγινε η 2η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας για τον καλύτερο μαθητή Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα, από τη Γενική Γραμματέα, Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου και την Ταμία της ΕΕΕ Δρ.Ευδοξία Φασούλα. Στην τελετή συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γραφείου του υπουργείου Δημήτρη Ζέρβα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οικογένειες των νέων, μέλη του σωφρονιστικού και επιστημονικού προσωπικού του Καταστήματος και πολλοί φίλοι του σχολείου.

  • Σεμινάρια Ομάδας Δράσης Νέων

Η Ομάδα Δράσης Νέων δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό το άνοιγμα της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας σε ένα ευρύτερο κοινό και αποτελείται από υποψήφιους διδάκτορες εγκληματολογικών σπουδών. H Ομάδα Δράσης Νέων οργανώνει με επιτυχία ειδικά σεμινάρια, με κεντρικό θεματικό άξονα: «Δύο γενιές εγκληματολόγων συζητούν επί εγκληματολογικών ζητημάτων». Σκοπός των σεμιναρίων είναι παρουσιασθεί δημόσια το έργο των νέων εγκληματολόγων, πλαισιωμένο από εγνωσμένου κύρους καθηγητές εγκληματολογίας.

Διεξαγωγή Σεμιναρίων ΟΔΝ κατά την παρελθούσα τριετία:

«Η Επανορθωτική Δικαιοσύνη μέσα από την Οδηγία 2012/29/ΕΕ: Υποστήριξη θυμάτων και Ενίσχυση Επαγγελματιών»

Καθηγήτρια Βάσω Αρτινοπούλου & Άννα Μαμάη, Ψυχολόγο – Κοινωνική Λειτουργό – Υπ. Δρ.

Συντονιστής: Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης

«Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική»

Επ.Καθηγήτρια Αθανασία Συκιώτου & Μ.Γαλανού ΔΝ Δικηγόρο, Μάνο Τεχνίτη, Δικηγόρο, LL.M.

Συντονίστρια : Επίκ.Καθηγήτρια  Μαρία Κρανιδιώτη

«Ο ποινικός στιγματισμός του ανηλίκου και η επίδρασή του στη δευτερογενή παρέκκλιση»

Εισηγήτρια: κ. Ελένη Κοντοπούλου, Δικηγόρος, Δρ. Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συντονίστρια: κ. Ζαραφωνίτου Χριστίνα, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του ΠΜΣ Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στα Ελληνικά καταστήματα κράτησης: μία ερευνητική χαρτογράφηση των παραγόντων εργασιακού στρες»

Εισηγήτρια: κ. Ερατώ – Μαρία Ιωαννίδου, Δικαστική Ψυχολόγος, MSc.

Συντονισμός: κ. Όλγα Θεμελή, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Νεότερες εξελίξεις και ερευνητικά πορίσματα για το πρόβλημα της διαφθοράς»

Εισηγητές: κα Μαργαρίτα Γασπαρινάτου, ΥΔ Νομικής Σχολής Αθηνών και τον κο Ιωάννη Ανδρουλάκη, Λέκτορα Νομικής, Πανεπιστημίου Αθηνών – Δικηγόρο.

Συντονισμός: Νέστωρ Κουράκης, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Παν/μίου Αθηνών.

  • 14Σεμινάριο: 18-12-2016

Εφαρμογές της επανορθωτικής δικαιοσύνης στην ποινική δικαιοσύνη των ανηλίκων: Προκλήσεις και προοπτικές

Εισηγητές: κ. Πάρη Ζαγούρα, Νομικός-Εγκληματολόγος – Επιμελήτρια Ανηλίκων & Κωνσταντίνος Πανάγος, Υπ. Διδάκτωρ Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ

Συντονισμός: κ. Νέστωρ Κουράκης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ & Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

5) Άλλες δραστηριότητες:

– 10 Συνεδριάσεις του Δ.Σ. τις ΕΕΕ

-Διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων: 06.04.2015 & 10.04.2017

-22 αιτήσεις για εγγραφές νέων μελών – Επίτιμο Μέλος της ΕΕΕ: Διευθυντής του Σχολείου ΕΚΚΝΑ κος Πέτρος Δαμιανός

– Δημιουργία λογοτύπου ΕΕΕ

– Επικαιροποίηση ιστοσελίδας ΕΕΕ

– Δημιουργία σελίδας στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα στο Facebook